Reise med utfordringer til Kilimanjaro

Søk i dag helt uforpliktende og gratis hos Axo Finans.

Mine reiser er vanligvis av den avslappende sorten, men for litt over et år siden vandret praten på et jobbtreff over på annerledes reiser. En kollega hadde tidligere vært på en reise for å bestige Kilimanjaro, og fortalte om denne turen og at han gjerne skulle dratt igjen. Jeg hadde for noen år tilbake vært gjennom en tung tid hvor jobben hadde gjort meg utbrent, og kampen for å komme tilbake i jobb var lang og tung. Selv om jeg til slutt kom tilbake i jobb, så var det fortsatt noe som manglet. En indre kamp gjorde at ikke helt fant roen etter denne perioden, og jeg hadde flere ganger tenkt at en opplevelse av denne typen ville gi en utfordring hvor jeg kun kjempet en kamp for å overvinne meg selv.

Etter at noen øl var konsumert, så var vi alle på jobbtreffet litt høye i hatten, og vi bestemte oss for at vi sammen skulle ta turen som min kollega hadde gjort noen år tidligere, som han mer enn gjerne skulle gjøre igjen. Jeg var overbevist, og selv om kvelden endte med litt for mye godt drikke, så var jeg fortsatt overbevist om at dette var noe jeg skulle gjøre når jeg våknet dagen etter. Jeg kontaktet kollegene, og noen kamerater som hadde dukket opp på jobbtreffet, og de var også fortsatt med på å gjennomføre denne turen. Selv om min motivasjon for å bestige Kilimanjaro var en indre utfordring, så var det at vi skulle dra sammen som fikk meg til å satse på å gjennomføre dette. Av de ti som var samlet den kvelden, så falt noen av lasset før tiden kom for å bestille turen. De som til slutt var igjen var meg, en kamerat og en kollega som var fast bestemt på å dra. Dessverre fikk min kollega beskjed av legen sin at han ikke hadde helse til å utsette seg for altfor mye fysiske utfordringer, så han måtte trekke seg.

Reisevenn på opplevelse for livet

Jeg kontaktet reiseselskapet som min kollega anbefalte, Hvitserk, og innså at dette var en tur som kostet litt, men det skulle ikke stoppe meg fra å ta denne turen. Jeg meldte meg på, og sendte umiddelbart en melding til min kamerat som fortsatt var med på ideen, og kort tid etter meldte også han seg på. Min kollega forsikret oss at vi ville få en sikker og trygg tur ved å benytte oss av Hvitserk, så vi startet med forberedelser. Vi gjorde en del research, og fant ut at det ikke var en ekstremt krevende tur fysisk, men at mange reagerte forskjellig på den tynne luften etter hvert som man beveget seg oppover Kilimanjaro. Når man beveger seg over 4000 meter, så blir det temmelig tungt å puste. Vi ble informert om at ikke alle kunne regne med å nå toppen. Rundt 30% vil ofte måtte snu før toppen er nådd, og dette reiseselskapet er strenge hvis de ser tegn til at du ikke klarer det. Da vil du umiddelbart bli ledet ned igjen ved hjelp av en guide eller hjelper.

Vi benyttet muligheten til å i alle fall være så godt fysisk forberedt som vi kunne, og besteg alle topper vi kunne i området rundt Oslo. Formen ble bedre i forhold til at vi var to gjennomsnittlige menn på 45 og 51 år med kontorjobber. Vi hadde fått detaljerte instruksjoner fra reiseselskapet både med instruksjoner om hvordan vi skulle pakke og om hva vi skulle ha med for å være forberedt på varierende temperaturer på turen oppover fjellet. Det var mye utstyr vi ikke hadde, og dette ble en del investering. Vi har begge godt betalte jobber, men det ble en del mer utgifter enn planlagt, så for meg ble det nødvendig å benytte meg av et kortsiktig forbrukslån i Oslo for å finansiere alle innkjøpene før turen. Tenkte det var en god plan for å fordele utgiftene over noen måneder.

Turen nærmet seg når julen kom, januar kom raskt, og jeg og min reisevenn var klar for avreise. Forberedelsene hadde vart i nesten et år, og jeg var litt nervøs for at jeg ikke skulle få med meg alt. Vi tok et fly til bunnen av Kilimanjaro, og jeg hevet blikket oppover fjellsiden med store forventninger. Turen startet. For at vi skulle ha størst mulig sjanse til å nå toppen, så var det ikke spesielt høyt tempo oppover. Vi gikk noen timer hver dag, mens hjelperne dro i forveien og gjorde leiren klar for oss. Vi ble møtt av gode måltider på hvert nivå, og fikk tid på ettermiddagen til å nyte utsikten som ble mer og mer imponerende.

Endelig på toppen

Etter flere dager i krabbetempo med en mer og mer spennende utsikt, så nærmet vi oss dagen hvor vi skulle gå det siste strekket mot toppen. Denne turen er den tøffeste delen av turen og starter på natten for at vi skal få tid oppe på toppen. Det var tøft, og mangel på oksygen var til å ta og føle på, men til slutt kunne vi endelig se skiltene på toppen som var tegnet på at turen var gjennomført. Jeg var sliten og trøtt, men det var gjennomført. Jeg kunne starte på turen ned igjen med god samvittighet.

Nedtrapping med safari i Masai Mara

Avslutning på turen var perfekt. Vi hadde valgt å avslutte med safari i Masai Mara. Her tilbragte vi rolige dager i naturskjønne luksuriøse hytter med turer på dagen for å se noen av de mange fasinerende dyrene på savannene.