Bør man leie eller kjøpe bolig

Søk i dag helt uforpliktende og gratis hos Axo Finans.

Når man flytter til et nytt sted av en eller annen grunn, så er det mange vurderinger man gjør fordi man er redd for å ta feil valg. Venner og kjente mener alltid de vet bedre, og forteller deg hvorfor du ikke kan ta et valg fremfor et annet, men i hovedsak er det du som bestemmer hva du ønsker å gjøre. Flere velger å leie bolig for å slippe ansvaret som følger med å eie, og hvis man ønsker det, så bør det være helt ok, også for venner som mener noe annet. Det er ikke bare økonomiske valg i livet som bestemmer om man gjør en ting fremfor en annen. Økonomisk sett, så er det mulig man har fordeler i forhold til å kjøpe en bolig på grunn av dagens marked, men man binder seg en del når man kjøper. Hvis man senere finner ut at man ikke ønsker å bo der man har valgt å bosette seg likevel, så har man faktisk ingen garanti for at det er så lett å selge boligen igjen selv om man har fått en god takst på den. Når man ønsker å finne en ny bolig, så kan man oppleve at markedet har endret seg eller at man selv sitter i en annen økonomisk situasjon enn man gjorde tidligere, og da er det ikke sikkert man kan bytte bolig like enkelt som man skulle kunne ønske seg.

Mange velger også å leie fremfor å kjøpe da de ikke nødvendigvis har bestemt seg for at de vil bli boende der de bor i dag. Hvis man kjøper en bolig i dagens marked, så er sannsynligheten stor for at verdien vil stige raskere enn om man sparer penger på en sparekonto, men for at man skal ha størst mulig sjanse for dette, så må man investere på lang sikt. Hvis man er usikker på hvor man ønsker å bo om to år, så kan det være mer praktisk å leie en bolig, med mindre man bestemmer seg for å beholde boligen selv om man flytter. Selv om de fleste vil argumentere for at du burde kjøpe en bolig, så kan det faktisk hende at du kan tape penger på det hvis du må selge igjen på etter kort tid. Man vil til tider oppleve fall i boligmarkedet, og i så tilfelle kan det ta noe tid før boligprisene igjen stiger over det man betalte for boligen.

Når det er sagt, så skal det også sies at de fleste opplever å tjene penger på boliger de for eksempel kjøper i Oslo eller andre storbyer. Kjøper man i mindre byer, så har man ikke noen garanti for dette. Det kan likevel være praktisk for mange å spare penger ved å investere i bolig. Da betaler man ned på et lån og sparer dermed i boligen i stedet for at man må være flink til å sette til side penger på sparekonto.

Mange kostnader forbundet med å etablere seg i ny bolig

Uansett om man velger å leie en bolig eller om man velger å kjøpe, så kan man oppleve at man får mye utgifter når man skal etablere seg for første gang. Enten du flytter til en ny by for å studere, eller fordi du vil starte ditt eget livet borte fra barndomshjemmet, så er det utfordringer forbundet med investeringer. Hvis man ikke har bodd på egenhånd tidligere, så kan det være man mangler det meste, som for eksempel seng, hvitevarer, sofa, tv, kjøkkenting og annet. I tillegg må man gjerne betale et depositum hvis man leier eller en egenkapital hvis man kjøper. Det er mye investeringer å forholde seg til. Da kan man velge om man bor sparsommelig inntil man har spart penger til å investere i det man ønsker, eller man kan benytte seg av et forbrukslån som man betaler tilbake etter man har investert i det man trenger. Hvis du ønsker å undersøke muligheter og priser for et forbrukslån, så kan du kontakte en lånmegler. For eksempel kan du benytte deg av Axo Finans.

Kjøp for å investere i fremtiden

Hvis man har anledning til å kjøpe en bolig, så vil de fleste oppleve at dette blir en investering for fremtiden. De fleste vil oppleve at verdien på boligen stiger, spesielt i storbyene. Når man har betalt ned en del av det opprinnelige lånet til leiligheten, i tillegg til at verdien på boligen har økt, så vil man dersom man ønsker det ha tilgang på å låne ytterligere på boligen som kan benyttes til andre investeringer. Hvis man investerer i en utleiebolig, så kan dette gi mulighet for ytterligere sparing til fremtiden.