Hvorfor bør man vurdere å refinansiere boliglån

Det kan være mange penger å spare på å refinansiere boliglån. Hos de fleste er dette en av de høyeste utgiftspostene. Prisene på boliger øker raskt, spesielt i storbyer, og dermed må man også låne mer for å få kjøpt boligen man ønsker. I Oslo øker prisene raskt i 2017, og i 2016 var man i en situasjon som gjorde at prisene økte ekstremt raskt. Når man har en balanse mellom boliger som tilbys for salg og boliger som ønskes kjøpt, så er prisveksten normal i forhold til markedet. Det er situasjonen man har i Oslo i 2017, men i 2016 var mange skremt av den ekstremt høye prisveksten, og man var redde for ikke å få kjøpt boligen man ønsket for prisen man kunne håndtere. Derfor var det mange som valgte å vente med å legge boligene ut for salg. Man kom i en situasjon hvor kundene ønsket å kjøpe bolig før man solgte sin egen.

Denne prisveksten gjør at lånet man trenger for å kjøpe bolig er enda høyere enn det var tidligere. Behovet for høyere lån øker stadig, og selv om markedsrenta er lav for boliglån, så utgjør små marginer i renta at man sparer mye penger.

Boligpriser forårsaker høye boliglån

Med høye boliglån kan besparelsene bli høye ved å refinansiere boliglånet. På grunn av at det er penger å spare, så bør man følge med på markedet selv om man i utgangspunktet ikke ønsker å bytte bank. Hvis man ikke følger med i markedet, kan man forvente at man får høyere boligrente enn det nye lånetalere får fordi bankene ikke er like flinke til å redusere rentene i forhold til markedet for eksisterende kunder. Om du derimot henter inn et tilbud om å refinansiere boliglån hos en annen bank, så finnes det måter å forbedre boligrenten på selv om du ikke ønsker å bytte bank.

Stor konkurranse om kundene som ønsker boliglån

Konkurransen for boliglånkundene er stor hos bankene. Derfor vil man kunne få tilbud om bedre rente når man ber om tilbud på å refinansiere boliglån hos de fleste banker. Det vil alltid være små forskjeller i rentenivået mellom bankene. Selv om du fikk det beste tilbudet når du tok opp boliglånet, så er det ikke sikkert din bank har det beste tilbudet i dag. Det kan være at du benyttet deg av en av de første bankene som justerte renta i forhold til styringsrenta, mens de andre bankene valgt å følge etter kort tid etter din bank.

Bedre rente hos egen bank

Det er mange grunner til at ikke alle ønsker å bytte bank. Det kan være fordi man ønsker at banken har en lokal filial, en bra nettbank, bra mobilbank-løsning, bank-i-butikk eller rett og slett fordi arbeidsgiver har en avtale med dem. Men det kan også være fordi man er fornøyd med banken generelt sett. Men det betyr ikke at man ikke kan oppnå en bedre rente selv om din bank ikke gir deg de beste rentene som finnes på markedet og ikke har noen planer om å endre det. Du kan benytte et tilbud om å refinansiere boliglånet ditt fra en annen bank som argument for at de skal gi deg bedre rente. Hvis banken har anledning til å gi deg renten du ber om, så får du den. De ønsker ikke at du bytter bank noe mer enn du ønsker det.